Genel

ANLAŞILIR KONUŞMAK NEDEN ÖNEMLİDİR, KONUŞMAMIZI NASIL İYİ HALE GETİREBİLİRİZ?

9 dk. okuma
  • İletişim Nedir?
  • Konuşmada Anlatımın Rolü Nedir?
  • İletişim Sırasında Yaşanılan Sıkıntılar Nelerdir?
  • Etkili Konuşmak Neden Önemlidir?
  • Diksiyon Eğitimi İçeriği Nelerden Oluşmaktadır?

 

>İLETİŞİM NEDİR?

   Çağlar boyunca tüm canlı ve cansız varlıklar birbirleriyle iletişim kurmuşlardır. Bu bazen sözsel bir iletişim bazen ise farklı kaynakları kullanarak iletişim kurma yolunda olmuştur.

   Konuşmayı oluşturan ögeler bir araya geldiğinde sesler ortaya çıkmaktadır. Titreşimler maddelere çarparak bir başkasının duyu organına iletildiğinde iletişim oluşmaktadır. Buradaki en önemli mevzu bir gönderen ve bir alıcının olmasıdır. Buradan çıkan sonuç ise insanoğlunun titreşimlerle anlaşan bir varlık olduğudur.

   Günümüzde iletişimin farklı unsurları da vardır. İşaret dili, levhalar, müzik, resim vs. Fakat en önemli iletişim aracı olarak dil gösterilmektedir. Dil, canlı bir organizmadır. Çağın değer yargılarına göre değişip dönüşebilmektedir. Bugün bildiğimiz bir sözcük, yıllar sonra farklılaşabilir, ses değişimine uğrayabilmektedir. İnsanoğlu çevresine mana katmak için onu isimlendirme arayışı içerisindedir. Bu noktada yenilenen bilgiler veya fikirler dildeki değişimi de tetiklemektedir. İhtiyaçlar, istekler veya göç edilen yerlerdeki dillerin yapısı zamanla seslerin değişimine neden olmaktadır. Buna örnek olarak ‘edgü’ sözcüğünü verebiliriz. ‘Edgü’ sözcüğü günümüze gelene kadar ses değişimlerine uğrayarak ‘iyi’ sözcüğüne dönüşmüştür. Bu değişim-dönüşüm veya adapte olma hali diller arasındaki alışverişte de mümkündür. Farklı dillerden kendi dilimize bir sözcüğü alırken kendi dilimizin yapısına uydurarak kabul ederiz

>KONUŞMADA ANLATIMIN ROLÜ NEDİR?

   ‘İnsanoğlu öykünmeci bir varlıktır’ der Aristo. Biz bir başkasının yaşadıkları üzerine yaşamımızı tekrardan düzenler ve hatalardan dersler çıkarmaya çalışırız. Bildiklerimizi gelecek nesillere aktarım noktasında ise en önemli yardımcımız sözsel iletişimdir. Konuşmak, duygu ve düşüncelerin yansımasıdır. İnsan, bulunduğu çevreyi anlamak, tanımlamak ister. Bu anlayış devamında aktarıma da sebebiyet verir. Çünkü bilgi paylaşılması gereken bir mefhumdur. Sınırları vardır. İnsan aklının anlayabileceği ve kavrayabileceği her şeyi bilgi olarak adlandırabiliriz.

   Bir şeyi iyi bir şekilde anlatabilmenin en iyi yollarından bir tanesi de anlatılan konuya hakimiyettir. Bu da bilgiden geçmektedir. Bugün birçok insan günlük hayatta doğaçlama konuşmaktadır. Fakat bu doğaçlamanın bile alt yapısında bir bilgi-birikim süreci vardır. Konuşmalarımızı oluştururken verilmek istenen mesaj önemlidir. Bu yüzden yanlış bilgilerden olabildiğince kaçınmalı ve doğru kaynaklardan araştırma yaparak konuşmalarımızı oluşturmalıyız. Fakat iyi bir konuşma için tek başına bilgiyi bilmek yeterli olmayacaktır. Bilgiyi en iyi şekilde aktarma yollarına bakmak gerekir. Bu da iyi bir Diksiyon Eğitimi’nden geçmektedir.

   Unutulmamalıdır ki konuşma unsurları da birer kastır. Bu kasları iyi bir şekilde geliştirebilir ve doğru bilgiyle bütünleştirebilirsek konuşmamız ilgi çekecek ve takdir görecektir. İnsanoğlu yaptığı işlerde beğenilmek ve takdir edilmek ister. Herkes bir amaç uğruna kendi bildiklerini maddeye veya söze dönüştürmektedir. Bu noktada yapılan şeyin doğru bir şekilde anlatılması önemlidir. Çünkü bazı işler vardır ki ne kadar güzel olursa olsun doğru bir anlatıma veya etkileşime sahip olmadığı için yitip gitmektedir.

>İLETİŞİM SIRASINDA YAŞANILAN SIKINTILAR NELERDİR?

   Küreselleşen dünyamızda en önemli noktalardan bir tanesi bağlantı ağları kurabilmektir. Birçok şirket bu yönde kendini iyi yetiştirmiş insanlara ihtiyaç duymaktadır. Hiç kimse işinin kötü yönde ilerlemesini istemez. Bu yüzden ürünü veya işi iyi bir şekilde karşı tarafa anlatacak kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada öz gelişimi sağlayacak farklı eğitimlere de katılmamız kendimize ve geleceğimize yönelik önemli bir yatırım olacaktır.

   İletişimin tek aracı tabii ki konuşmak değildir. Kimi insanlar el hareketleriyle iletişim kurar. Kimi insanlar müziğin veya resmin etkili dilini kullanır. Elbet birçok iletişim aracı vardır. Fakat bunlardan (bilinen ve kullanılan) en önemlisi konuşmaktır. Bir gönderen, bir alıcı ve ortada da titreşimlerin maddelere çarparak kulağımıza getirdiği sesler vardır. İletişim, insan için olmazsa olmazlardandır. İyi bir iletişim için ise hem bilgi ve birikim gerekir hem de bu bilgi ve birikimi karşı tarafa en iyi şekilde aktarmanın bir yöntemini bulmak gerekir. İyi bir iletişim yapılan işlerin de devamlılığını getirmektedir.

   Şirket ortamında veya genel olarak iş ortamında, sosyal hayatımızda veya aile ilişkilerimizde de iletişimimizi en iyi noktada tutmamız gerekmektedir. Bugün geldiğimiz noktada birçok sorun iletişim yetersizliğinden ortaya çıkmaktadır. Sınav veya mülakatlarda sorulan sorulara heyecan veya bilgi eksikliğinden ötürü yanlış cevaplar verilebilmekte veya istenilen cevap verilememektedir. Bu da kişiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Aile veya sosyal hayatımızda da maalesef konuşmamızın akıcı olmaması, hızlı konuşmak, sözlerimizin anlaşılmaması olumsuz yönde etki bırakabilir, hatta psikolojik olarak kişiyi kötü hissettirebilmektedir. Bu psikolojik sorun dışarıdaki hayatımızda konuşmaktan utanmak, konuşmamızın daha kötü hale gelmesi, hızlıca bir şeyi anlatıp bitirmeye kadar varabilen bir sorundur. İşte iletişimin hayatımızın her alanında bu kadar önemli bir yer teşkil etmesi yukarıda bahsi geçen konulardan dolayıdır. Eğer hayalleri ve hedefleri olan bir bireysek kendimize yatırım yapmalı ve hayatımızın her alanında (zor bile olsa) iletişimimizi en üst seviyede tutmalıyız. Bunu da en iyi bilgi ve anlatım yöntemiyle başarabiliriz.

>ETKİLİ KONUŞMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

   İletişimin insanların psikolojisini olumlu veya olumsuz yönde etkilemesi gerçekten şaşırtıcı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok insan iletişim veya konuşmak deyince ‘Ne varmış canım konuşmamda, karşıdaki beni anlıyor ya yeter bana’ deyip geçiştiriyor. Fakat sosyal ilişkilerimizde en önemli aracımız dildir. Bilimsel verilere bakıldığında günlük hayatta ortalama bin adet kelime kullanmaktayız. Bu sayı kişiden kişiye, birikimden sosyal çevreye kadar etkilenebilmekte ve değişebilmektedir. Bu yüzden bulunduğumuz konum ve çevre ne olursa olsun tüm kelimelerin anlaşılır ve istenilen mesajı doğru bir şekilde vermesi gerekir ki sağlıklı bir iletişim ve ardından sağlıklı bir psikolojiyi sahip olabilelim. Hatta atalarımızın bu konuda söylediği en güzel sözlerden biri şudur: ‘Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır’.

   Dil, iletişimi ortaya çıkarır. Fakat bu çarkta yanlış bir şeyler giderse insanın iş ve sosyal hayatı kötü yönde etkilenebilmektedir. Düşünsenize karşı taraf size sürekli ‘Ne var, ne dedin?’ diye cümlelerinizi tekrar ettiriyor. Herhalde sinir bozucu bir durum olurdu. Ailenizle ilişkilerinizde sürekli yolundan gitmeyen bir durum ortaya çıkıyor. Sevgiliniz veya eşinizle sürekli tartışıyorsunuz. Çocuklarınıza yeteri kadar istediğinizi anlatamıyorsunuz veya onlarla bir türlü anlaşamıyorsunuz. İş yerinizde patronunuz veya diğer çalışanlar tarafından sizi anlamadıklarına dair uyarılar geliyor. İşte bu noktada kişi kendini psikolojik olarak iyi hissetmeyebilir.  Günlük hayatta karşılaştığımız bu durumlarda yapılabilecek en iyi yöntem ise sorunun kaynağını tespit etmektir. Bu konuda bir psikoloğa başvurabilirsiniz. Konuşmanızda tıbbi bir sorun var ise konuşma terapistine başvurabilirsiniz. Bildiklerinizi daha iyi aktarmak ve akıcı konuşmak içinse Diksiyon Eğitimi’ne başvurabilirsiniz.

>DİKSİYON EĞİTİMİ İÇERİĞİ NELERDEN OLUŞMAKTADIR?

   Diksiyon Eğitimi, insanların daha akıcı ve etkili bir şekilde konuşmasını temel edinmiş uygulamalı bir eğitim modelidir. Seslerin doğru çıkışını sağlayarak kişinin bildiklerini ve anlatmak istediklerini daha doğru bir şekilde anlatmasına katkı sağlar. Diksiyon Eğitimi, küçük yaşlarda başlamalı ve kişi kendi gelişimi içerisinde bu konuya oldukça değer vermelidir. Diksiyon eğitimi program içeriğinde söylemekte zorlanılan seslerin daha doğru bir şekilde söylenmesi, konuşma güçlüğü çeken bireylerin daha rahat konuşabilmesini sağlamak, ses-nefes ilişkisini düzenleme ve diyafram kasını geliştirmek, daha etkili bir sese sahip olarak sesleri daha doğru çıkarmak, sözcükler arasındaki ses geçişlerini kolaylaştırmak, vurgu ve tonlamanın daha iyi hale getirilmesi, konuşmada istenilen mesajı daha iyi hale getirebilmek, tekerleme ve temrin çalışmaları gibi birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalar, konuşma kasları diye genel olarak tabir edebileceğimiz konularda kişinin bildiklerini takılmadan daha rahat bir şekilde kendisini ifade edebilmesine yarayacaktır.

   Sizlerde daha etkili konuşmak ve etkili bir iletişime sahip olmak için gerekli adımları uygulamaya şimdiden başlayabilirsiniz. Kendinizi geliştirerek hayata daha olumlu bakabilir ve insanları konuşmanızla etkileyebilirsiniz. Bu da sizin psikolojik olarak sağlam temelli bir birey olmanıza katkı sağlayacaktır.

İNSTAGRAM:

https://www.instagram.com/alpergunduzdiksiyon/

E-POSTA:

[email protected]


1 Yorum

yazar
Merve Akçin
27 Şubat 2024

Harika bir yazı olmuş hocam.

Bir yanıt yazın